Svetovanje, coaching, regresije, delavnice, seminarji …

Kaj je afirmacija?
SSKJ pravi o njej takole: afirmacija -e ž (a) - uveljavitev, utrditev, potrditev;
Disciplina in vztrajnost ponavljanja pa njeno vsebino spreminjata v zavestno izbrano izhodišče našega odzivanja, delovanja in dojemanja sebe in okolice.

Naša podzavest predstavlja neskončen potencial moči, ki nemo sledi udejanjanju, zavedno ali nezavedno, izbranih usmeritev, vseh vidikov naše biti. Nikoli ne sodi, vedno stremi za tem, kar si želimo. Iz morja neskončnih možnosti izbiramo s svojo svobodno voljo, s katero usmerjamo tok sile podzavesti. Vsaka naša odločitev je kot kretnica, ki določi smer poteka lastne resničnosti. In zato afirmacije delujejo in so zelo učinkovito orodje preobrazbe nezavednih prepričanj o sebi in vzorcev, s katerimi si delamo škodo.
Oglejmo si to na primeru:
če verjamemo, da so ljudje slabi, nam bo mogočna sila večnosti omogočala, da sprejeto trditev tudi izkušamo. Če želimo drugačno izkušnjo, potrebujemo drugačno izhodišče, ki ga lahko zelo učinkovito preobrazimo z afirmacijami.. V navedenam primeru, bi torej svojo preobrazbo lahko začeli s trditvami, kot so:
“Do vsakega, ki ga srečam čutim hvaležnost, ker mi pomaga bolje spoznati sebe!”, ali “Zaupam svojemu notranjemu vodstvu, vedno sem varen/a!”, ali preprosto “Ljubim se!”, “Cenim se!”,…
Vztrajno ponavljanje, si lahko predstavljamo, kot bi trditev nežno klesali vase. Zadostno število ponovitev, ki predstavlja kritično maso, povzroči, da sila naše podzavesti prepozna trditev kot svojo novo usmeritev in ji začne slediti.
Ni nam potrebno verjeti v resničnost delovanja, pomembno je le vztrajati v ponanljanju, kar obenem, vsaj na začetku, predstavlja tudi dober trening discipline, kasneje pa nas spodbujajo in bodrijo rezultati.
Pri učinkovitosti najbolj pomaga stopnja osredotočenosti, zato je najbolje, če afirmacije pišemo, saj smo tako ponavadi najbolj skoncentrirani.In ker živimo v dimenziji, ki je namenjena izkušanju, nas začne stvarstvo zasipati s priložnostni, da izbrano izhodišče tudi v življenju potrdimo z delovanjem. S tem naredimo nekakšen izpit iz lekcije “Ustvarjanja zadovoljstva”, kar pomeni, da smo naredili korak globlje k sebi in dobremu počutju v vsakem trenutku.

Če si zopet ogledamo primer:
Znanec, za katerega vemo, da redko vrne, kar si sposodi, nas prosi za posojilo vsote, ki jo bi težko pogrešali. Odgovarjajoči mehanizmi v naši notranjosti dosledno preverijo vsa naša prepriičanja v zvezi s sabo in življenjem ter skonstruirajo stoodstotno skladen odziv doživljanja in izražanja. Če odčitajo prepričanja kot so “Nisem vreden” Ne zasližim si”, bomo znancu denar posodili, čeprav nas bo v prsih tiščalo in nam bo glava govorila “ne”. Z afirmacijami kot so: “V vsakem trenutku dosledno izražam sebe” “Spoštujem sebe in svoje doživljanje” “Varen sem”, vnašamo svoje nove izbire v podatkovne baze lastnega kodeksa in, če novo izhodišče še ni dovolj utrjeno, bomo znancu posodili denar. Nič hudega, kajti imeli bomo neomejeno novih priložnosti, dokler vztrajnost ponavljanja, ne bo poplačana. Če pa nam uspe zbrati pogum in reči “Ne”, pomeni, da smo naredili izpit in smo zreli za utrjevanje in kreiranje novih izhodišč, ki vodijo v življenje, ki uresničuje sanje.

POMEMBNO - NIKOLI V AFIRMACIJE NE VPLETAMO DRUGIH OSEB,
namenjene so spreminjanju nas samih, kar ima že v svoji osnovi za posledico, da se spremeni tudi svet okoli nas in naša resničnost. Za vse kar smo, se odločamo s svojo svobodno voljo, tako mi, kot drugi, saj je bila dana vsakemu in v njo ne posega niti sila, ki je življenje sámo.

Povej prijatelju!

5 odzivov na “Afirmacije”
 1. 1

  Dr. Shad Helmstetter je v svoji knjigi “What to Say When You Talk to Your Self 1990″ napisal da je poslušal afirmacije vsak dan zjutraj med britjem in čez čas so se pojavile spremembe. Pa ne samo pri njem! Ker je velikokrat bila zraven v kopalnici tudi njegova žena, je to pozitivno vplivalo tudi nanjo.

  Sam sem uspel z afirmacijami in sugestijami spremeniti že marsikatero globoko ukoreninjeno prepričanje in ga obrnil v koristno.

  Izdelal sem afirmacije, katere lahko tudi naročite na moji spletni strani oz na slovenskih oglasnikih na netu. Vabljeni!

  http://www.freewebs.com/druga-roka/

  Če je prepovedano oglaševanje, prosim za izbris naslova internetne strani :D

 2. 2
  Sandi pravi:

  Bom poskusil in poročal;)

 3. 3

  Lepo:)
  Morda še namig iz prakse … večja kot je stopnja pozornosti na trditev, manj pomislekov kot imamo o njej, hitrejši je učinek.

  Prijetne izkušnje :)

 4. 4
  placebo0 pravi:

  I agree,pač tolažimo in spodbijamo sami sebe afirmavije je delček podzavesti katero raziskujemo in razvijamo a ne? love lajf people

 5. 5
  Lilijana pravi:

  Zanimiv članek. Dodala bi samo kaj so zame Afirimacije -Afirmacije so besede, ki si jih ponavljamo v meditaciji ali kako drugače, zato da bi spremenili naš vzorec napačnega razmišljanja in dosegli želeno stanje. Afirmacije lahko izrekamo, če si želimo zdravja, ljubezni, uspeha, skratka za karkoli. Afirmacije lahko oblikujemo čisto poljubno in preprosto. Ni treba komplicirati.